Wandafwerking

Workshop afwerking en wanddecoratie

Voordat we deze workshop begonnen werd ons éérst het takenpakket van een schilder uitgelegd. Daarna gingen we verder in op het onderdeel wandafwerking.

Het takenpakket van een schilder:

* Glas Plaatsen.
* Schilderen bij nieuwbouw en onderhoud buiten en binnen.
* Verfspuiten zoals plafonds en wand
 * Wandafwerking

Redenen voor wandafwerking kan zijn verfraaiing, hygiëne en of bescherming.  Voordat we met de wandafwerking kunnen gaan beginnen zijn er een aantal stappen die we moeten nemen. Het proces zal er dan als volgt uit gaan zien,

* Overleg plegen met de klant.
* Ondergrond inspecteren.
* Voorbereiden van het werk.
* Voorbehandelen van de wanden.
* Afwerken van de wanden.
* Schoonmaken en opruimen.

We zijn er tijdens de les vanuit gegaan dat we een betonnen muur moesten gaan afwerken. Daarna gingen we bekijken op welke manieren we de wand kunnen gaan afwerken. Er kwamen verschillende opties voorbij zoals Bagging. Bagging is schilderen met een plastic tas. Je kunt de wand ook gewoon schilderen met een roller of je kunt de want sponzen. Klik hier om te bekijken hoe sponzen in zijn werk gaat.

Ondergrond inspecteren:

Nu we er vanuit zijn gegaan dat we een betonnen want gaan afwerken weten we dat we tegen een aantal zaken aan kunnen lopen. Betonnen wanden worden gestort en daarna meteen getrild met een trilnaald. Deze trilnaald zorgt ervoor dat de lucht uit de beton word gehaald. Als men te lang zou hebben getrild op één plek kan dat grind  nesten veroorzaken. Deze moeten echter meteen worden verwijderd en met speciaal middel weer hersteld gaan worden. Kleine luchtbellen zullen er altijd blijven. Deze zijn opgesloten tegen de want en zijn van minimale grootte. Men noemt dit gietgallen. Wel zullen deze gietgallen moeten worden weggewerkt voordat we de wand kunnen gaan beschilderen. Dat geld ook voor de krimpscheuren en roestplekken van wapening of vlechtdraad of spijkers die in de wand tijdens het storten zijn achtergebleven.

Voorbereiden en voor behandelen

Nu we de wand grondig hebben geïnspecteerd kunnen we verder gaan met de voorbereiding van het werk. We hebben een aantal dingen geïnspecteerd en zullen punten zoals krimpscheuren en gietgallen moeten gaan wegwerken. Nu gaan we bekijken met welk middel we dit gaan doen.  Door het volgen van de volgende stappen krijg je een duidelijker beeld. Stappen die we doorlopen zijn:

Voorstrijkmiddel gaan we bijvoorbeeld gebruiken? Gaan we dun pleisterwerk aanbrengen om de muur daarna met Wello muurverf af te gaan werken? Door op de juiste wijze je informatie te gaan halen net als wij tijdens de les via een informatie blad hebben verkregen ga je bepalen wel grond middel van bijvoorbeeld Knauf we gaan aanbrengen om de wand vlak en glad te maken.

* Voorstrijken.
* Dun pleister aanbrengen
* Transparante muurverf aanbrengen die dient als beschermlaag, en vertraagt de droogsnelheid van de daarna aan te brengen muurverf.

* Aanbrengen van de door de klant gekozen muurverf.

Wandafwerking

Je kunt op heel veel manieren je wand afwerken. Op de site van 101 woon ideeën kun je nog meer ideeën opdoen en bekijken hoe je dat het beste aan kunt pakken. Tijdens de workshop hebben we voornamelijk sponzen behandeld. Hoe je moet sponzen kun je in dit filmpje van sponzen zien. Sponzen doe je met een speciale spons die je bij een schilders winkel kunt kopen. Meer informatie over deze (natuur) spons vind je hier.

Wat vond ik van de workshop?

Tijdens de praktijkles zijn we aan de slag gegaan met het sponzen. Ik vond het prachtig om te doen! Zelfs zo mooi dat ik nu bezig ben met het sponzen van de kamer van mijn dochter. :-) En ook die vind het super mooi!! Op de foto is te zien hoe we tijdens de workshop bezig waren met het sponzen. Sponzen kun je op verschillende manieren doen. Je kunt eerst de verf aanbrengen met een roller en daarna met de spons aan de slag gaan maar je kunt het ook andersom doen. Dan meng je de verf die je verdunt (1 op 3  met water) aan met de spons. Het is natuurlijk een persoonlijke keuze welke vorm je het mooiste vind. Dat geld voor alle soorten van decoratie natuurlijk. Nogmaals, ik vond het super leuk om te doen!

Kortom een super mooie leerzame les!

 

 

Patrick van Lierop